Domaine Duffau

Domaine Duffau

Historie Domaine Duffau není nijak dlouhá. Bylo totiž založeno teprve v roce 2007. O to je však příběh a hlavně vína z tohoto vinařství zajímavější. Hlavou vinařství je Bruno Duffau. Jeho pomocnicí, oporou a také matkou jeho tří dětí, Audrey, Simona a Yohana, je jeho manželka Anne. Bruno pracoval přes dvacet let jako inženýr v oblasti hydrauliky. Za prací cestoval po celém světě a právě to jej přivedlo k bližšímu zájmu o vinařsví. Během svých cest totiž pracoval na projektech, které s vinařstvím souvisely a seznámil se s celou řadou uznávaných vinařů z celého světa. Podle jeho slov bylo cestování obohacující, ale v určitý čas převážila potřeba zapustit kořeny a založit rodinu. Pěstování a zpracování vína jej uhranulo natolik, že nad tím, co bude jeho dalším osudem, se nemusel dlouho rozmýšlet.

Společně s manželkou se pustil do studia vinařství a vinohradnictví. Usadili se ve známém vinařském městečku Gaillac, postupně nakoupil nebo si pronajal vinice a v roce 2007 založil Domaine Duffau. Během prvních dvou let celou sklizeň zpracoval v družstevním vinařství Rabastens. V roce 2010 byla dokončena výstavba jeho nového vinařství se vším potřebným zázemím a v roce 2011 Bruno představil 9 různých vín s etiketou svého nového vinařství.

Gaillac je krásné historické městečko na břehu řeky Tarn v kopcovité oblasti, kde se v krajině vinice střídají s lesy a na polích tu pěstují slunečnici. Rodina hospodaří na 16 hektarech vlastních vinic s jílovito-vápencovým podložím se štěrkovitými průchody. Orientace jejich vinohradů je jižní a jihovýchodní. Důležitým faktorem při hospodaření na vinicích je pro ně důraz na udržitelné ekologické zemědělství, přičemž od roku 2017 jsou oficiálně v přechodu na organické vinařství. Mezi řádky vinné révy vysazují luštěniny, ječmen, jetel a další plodiny, aby zabránili vyplavování půdy a zlepšili její strukturu.

Ve svých vinicích pěstují celkem 9 různých místních odrůd od Sauvignon blanc po Gamay. Portfolio jejich vín tvoří šumivá, bílá, růžová, čevrená i dezertní. Během vinifikace v maximální míře omezují použití siřičitanů, kdy jimi použité dávky jsou výrazně nižší než běžně povolené v ekologickém vinařství. Jejich vína každoročně bodují nejen u konzumentů, ale i u odborníků a sbírají různá ocenění, například i ve slavném průvodci Hachette Wine Guide.

Sám Bruno přiznává, že cesta za jeho vinařským snem by byla mnohem komplikovanější bez pomoci sousedních vinařů a dalších odborníků, kteří mu v jeho snažení pomáhali. A podle něj jsou pro výrobu skvělého vína zásadní tři ingredience - Vynikající terroir, kvalitní autochtonní odrůdy a šťastní vinaři.

 
310
4751310475
Značky

Stránka 1 z 1 - 2 položek celkem

Stránka 1 z 1 - 2 položek celkem

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.