Domaine Montirius

Montirius je rodinné vinařství nacházející se v malebné vesničce Sarrians v blízkosti vyhlášených AOP Vacqueyras, Gigondas a Beaumes-de-Venise. Náleží Christine a Ericovi Saurel, kteří ze složeniny jmen svých dětí vytvořili jméno své domény: MON — Manon, TI — Justine, RIUS — Marius. Ze strany Erika Saurel se vinařství předává již po pátou generaci z otce na syna. Rodinná historie je velmi bohatá, a to obzvláště v rekultivaci na biodynamické vinařství. Otec Erika přestal používat chemická hnojiva na vinici koncem 20. století. Již v té době vycítil negativní dopady užívání těchto prostředků na půdu. O sedm let později se na rodinné vinařství vrátil Erik, společně s Christine, který v Bordeaux studoval enologii. Tím započala éra úplného zbavení se škodlivých technologií a syntetických látek na podporu hubení škůdců na vinici a dalších umělých zásahů. Napomohla tomu paradoxně nemoc jejich nejstarší dcery Justine. Museli úplně změnit životní styl v tom, co jedí a jak myslí, a také přístup ke svému řemeslu.

V roce devadesát již zcela eliminovali užití pesticidů. 1999 získali certifikát od nezávislé společnosti ECOCERT a jako první v oblasti získali status Organické a Biodynamické vinařství. Kromě rodinných příslušníků se o vinařství stará dalších 10 ceněných spolupracovníků. Rodinné vinařství vlastní 58 ha půdy na 38 parcelách s označením AOP Vacqueyras, AOP Gigondas a AOP Côtes du Rhône. Vlajkovými loděmi jsou tři odrůdy — Grenache noir, Syrah a Mourvèdre. Přidávají se k nim odrůdy Grenache blanc, Roussanne a Bourboulenc. Vinice rostou na půdách z jílového podloží, které dodávají složitost zejména červeným vínům.

Rodina se navíc rozhodla používat speciální korkové uzávěry lahví, které mají unikátní vlastnosti a jsou šetrné k životnímu prostředí. S víny Montirius se setkáte ve světových průvodcích vín, jako je například Hachette, na prestižních výstavách i ve světových vinných magazínech.

 
510
181515101815
Značky

Stránka 1 z 1 - 8 položek celkem

Stránka 1 z 1 - 8 položek celkem